Shiatsu

Wat is de oorsprong van Shiatsu?
Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Deze techniek is uitontwikkeld in Japan. De techniek lijkt op Acupunctuur, alleen bij Acupunctuur worden een aantal geselecteerde punten op een meridiaan aangeprikt, terwijl bij Shiatsu op alle punten op een meridiaan gedrukt wordt.

Hoe werkt Shiatsu?
Net als bij Acupunctuur, gaat men bij Shiatsu uit van de energie (Qi) die in banen (meridianen) door het lichaam stroomt. Door lichamelijke of psychische klachten kunnen er blokkades in deze energiestromen ontstaan, waardoor Yin en Yang in disbalans raken. Door de punten waar deze blokkades zich voordoen te behandelen met Shiatsu, worden de blokkades opgeheven. Hierdoor is het de bedoeling dat de energie weer vrij gaat stromen en de klachten verminderen of verdwijnen.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling met Shiatsu?
Tijdens de intake stel ik vast welke klachten, en dus welke meridianen, behandeld worden. Afhankelijk van de meridianen die behandeld moeten worden, bent u alleen gekleed in uw ondergoed of een dunne laag soepele kleding. U bent overigens altijd bedenkt met handdoeken. In de winter gebruik ik zelfs een dekentje of dekbed om u toe te dekken, tenzij u hier bezwaar tegen heeft.
Ik druk met mijn duim en vingers op punten op de meridianen. Soms is de blokkade zo ernstig en is de druk zo pijnlijk, dat ik met de andere hand een corresponderend punt op dezelfde meridiaan pak om de energie te laten stromen. U zult voelen dat de pijn wegzakt en soms voelt u zelfs iets “stromen” onder uw huid. Belangrijk is het om, zelfs als u pijn heeft, door de pijn heen te blijven ademen. Dit helpt om de blokkade op te heffen. Na de behandeling is het belangrijk om voldoende water te drinken, zodat eventueel vrijgekomen afvalstoffen door het lichaam weer opgeruimd worden.