Acupunctuur

Wat is de oorsprong van Acupunctuur?
Acupunctuur is de bekendste behandeling die onder TCM (Traditional Chinese Medicine) valt. Deze behandeling is duizenden jaren geleden in China ontstaan. Destijds wist men natuurlijk niet hoe het lichaam inwendig in elkaar zat, maar men wist wel dat als ze bepaalde punten aanprikten, of op deze punten hun hand legden of drukten, dat de pijn en de klachten minder werden en zelfs verdwenen. Hier is in de afgelopen eeuwen uitgebreid onderzoek naar gedaan en de resultaten wijzen uit dat het lichaam inderdaad een zelfherstellend vermogen heeft dat door Acupunctuur (of andere TCM-behandelingen) geactiveerd wordt.

Hoe werkt Acupunctuur?
Binnen de TCM hoort u vaak de begrippen Yin en Yang. Dit zijn kort gezegd lichaam en geest, maar ook Xue (bloed) en Qi (energie). Yin en Yang dienen zoveel mogelijk in balans te zijn. Door verschillende oorzaken (intern of extern) kan dit ontregeld zijn en ontstaat er een disbalans. Door op de juiste punten te prikken, kan deze disbalans, die zorgt voor lichamelijke of geestelijke klachten, opgeheven worden. Hierdoor is het de bedoeling dat de energie weer vrij gaat stromen en de klachten verminderen en zelfs verdwijnen.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling met Acupunctuur?
Tijdens de intake stel ik vast welke klachten, en dus welke meridianen (energiebanen in het lichaam), behandeld worden. Tijdens de behandeling steek ik naalden in diverse punten. Soms is het nodig om de naald even te bewegen, vaak is het voldoende om het punt alleen aan te prikken en de naald een aantal minuten te laten zitten. Aan het eind van de behandeling worden alle naalden weer verwijderd. De behandeling doet geen pijn, al kunt u het prikken wel even voelen. Na de behandeling is het belangrijk om voldoende water te drinken, zodat eventueel vrijgekomen afvalstoffen door het lichaam weer opgeruimd worden.