Veelgestelde vragen

Doet Acupunctuur pijn?
Nee, Acupunctuur hoort pijnloos te zijn. Gevoelloos is het niet. U kunt een klein prikje voelen als de naald gezet wordt of als de Qi-sensatie ontstaat.

Is Acupunctuur gevaarlijk? Zitten er risico’s aan?
Nee, Acupunctuur is in principe niet gevaarlijk indien u door een geregistreerde acupuncturist behandeld wordt. Alleen bij de contra-indicaties moet men voorzichtig zijn, verder kan iedereen Acupunctuur ondergaan en zijn er geen risico’s.

Zijn de naalden steriel?
Ja! Ik maak alleen gebruik van wegwerpnaalden van RVS met een dikte van 0,16 mm. – 0,25 mm.

Is Acupunctuur bewezen of evidence based?
Er zijn veel onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat Acupunctuur een effectieve behandelmethode is. De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) heeft een lijst opgesteld met indicaties waarbij Acupunctuur mogelijk zeer doeltreffend kan zijn.

Doet Shiatsu pijn?
Shiatsu kan pijnlijk voelen als er een grote of hardnekkige blokkade in het lichaam zit. Door dit punt voorzichtig te masseren met de ene hand en de andere hand op een ander punt op dezelfde meridiaan te drukken, trekt de pijn snel weg. Vergeet niet om door de pijn heen te blijven ademen. Dit bespoedigt het opheffen van de blokkade en dus het wegebben van de pijn.

Hoe lang duurt een consult?
Dit is verschillend en hangt af van de soort behandeling en de klacht. In de tarievenlijst zijn alle behandelingen opgenomen met de bijbehorende duur van de behandeling. Ik pas de behandeltijd in samenspraak met u aan indien nodig.

Moet je in Traditionele Chinese Geneeskunde geloven voordat het helpt?
Nee. Ook al gelooft u er niet in en vindt u het een beetje hocus-pocus, dit beïnvloedt het resultaat niet tot nauwelijks. Ervaar het zelf en laat u overtuigen door uw eigen lichaam!

Waar moet ik om denken na de behandeling?
Direct na de behandeling: kom voorzichtig omhoog van de behandeltafel. Rek en strek eventueel eerst even de armen en benen. De rest van de dag: Drink voldoende water, zodat vrijgekomen afvalstoffen door het lichaam afgevoerd kunnen worden. Hierdoor wordt hoofdpijn voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat merk?
Dit is wisselend. Soms merkt u na één behandeling al een groot verschil, soms is pas na een paar behandelingen verlichting van de klachten te merken.

Zijn er bijwerkingen van de behandelingen?
Nauwelijks. Bij Acupunctuur en Shiatsu kan er een sterke daling in de bloedsuikerspiegel plaatsvinden. Als u na de behandeling niet voldoende water drinkt, kan hoofdpijn optreden.

Is één behandeling voldoende?
Dit is afhankelijk van de klacht en het resultaat. In overleg met uw therapeut wordt gekeken hoeveel behandelingen nodig zijn. Voor sommige klachten is één behandeling voldoende, voor andere klachten heeft u meer behandelingen nodig.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?
Nee, u heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig. Als ik echter constateer dat uw klacht ook de aandacht van de huisarts nodig heeft, adviseer ik u wel om met hem/haar een afspraak te maken.

Krijg ik de behandeling (deels) vergoed?
Dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Ik kan u een indicatie geven, maar vraag dit altijd na bij uw ziektekostenverzekering. Klik voor meer informatie over vergoedingen hier.

Bij welke beroepsverenigingen is uw therapeut aangesloten?
Ik ben aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

  •           NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde)
  •           NVST (Nederlandse vereniging van Soma Therapeuten)
  •           RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg )

Waar kan ik terecht als ik een klacht heb?
Indien u ontevreden bent, of een klacht heeft, hoop ik dat u dit aan mij meldt. Dan kunnen we proberen dit samen op te lossen. Mocht dit niet lukken, dan kunt u gebruik maken van de klachtenregelingen van de beroepsverenigingen waarbij ik aangesloten ben.